×

اطلاعات جستجو "Enter"فشار دادن

آزمایشگاه سلولی-مولکولی:

مسئول: دکتر نادر مقصودی-PhD بیولوژی سلولی مولکولی

              استاد مرکز تحقیقات علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

این آزمایشگاه با هدف توسعه بیو تکنولوژی و مهندسی ژنتیک در شاخه علوم اعصاب و بیماریهای مرتبط با آن در مرکز تحقیقات عوم اعصاب راه اندازی شده است که دارای امکاناتی مانند: اتاق کشت سلول و آزمایشگاه بیولوژی مولکولی می باشد که اهم فعالیتهای ان استخراجDNA,RNA ، بیان ژن هترولوگ، کلونینگ، تخلیص پروتئین و تعیین ویژگیهای پروتئین و ... می باشد. ضمن اینکه بانک ژنومی این آزمایشگاه غنی و سازماندهی شده می باشد. زمینه های فعالیت این آزمایشگاه به شرح ذیل می باشد:

1. بیماری‌های Neurodegenerative

a. پارکینسون: این بیماری در اثر از بین رفتن نورونهای دوپامین ساز بوجود می آید و فعالیتهای این قسمت متمرکز بر تمایز سلولهای بنیادی به سلولهای دوپامین ساز و بیان ژنهای ضد استرس در این سلولها و نهایتاً کاشت این سلولهای جدید مهندسی ژنتیک شده در مغز میانی حیوانات آزمایشگاهی که دارای این بیماری، می باشد.

b. مالتیپل اسکلروزیس: این بیماری نیز با از بین رفتن سلولهای غلاف میلین در سلولهای عصبی ایجاد می شود و مطالعات بر روی نامیرا کردن سلولهایadult stem  و تمایز در مکان این سلولها به سلوهای پشتیبانی عصبی می باشد.

c. آلزایمر: این بیماری که با نقص در فعالیت آنزیمی سلولهای عصبی و تشکیل پلاک بتا آمیلوئید در مغز ایجاد می شود از دیگر بیماریهای نورودژنراتیو است که مطالعات حاضر بر روی القاء ایجاد و بصورت آزمایشگاهی و حذف پلاک ها می باشد.

2. یکی دیگر از زمینه های فعال در این آزمایشگاهها تحقیقات در زمینه کنترل رشد ویروسCVB3  می باشد. این ویروس از عوامل مهم بیماریهای مغزی در  کودکان وDCM  می باشد. در تحقیقات حاضر ژنهای پروتئینهای اصلی پاتوژنسیس این ویروس کلون و بیان شده است و روشهای مختلف In-situ و Invitro جهت توقف فعالیت این ژنها در سطح پروتئین در جریان می باشد.

 

3. طراحی و ساخت نانو ذرات هدفمند برای انتقالSIRNA  به صورتInvitro  وInvivo  برای تومور مغزی می باشد. در این پروژه ابتدا کمپلکسهای هدفمند از طریق واکنش نانو ذرات یا هدف یاب ساخته می شود سپس کارایی این کمپلکس در انتقال ماده درمانی به صورتinvitro  (سلولهای کشت) و در مرحله نهایی در موجود زنده (موش) بررسی می شود.

4. از دیگر فعالیتهای به پایان رسیده در آزمایشگاه سلولی مولکولی مرکز تحقیقات علوم اعصاب می توان به پروژه "بررسی تغییرات ژنومیکی و پروتئومیکی ناشی از استرس در منطقه هیپوکامپ مغز موشهای باردار" اشاره کرد. در این پروژه تظاهر و بیان ژنها و پروتئینهای مطرح در حافظه و یادگیری که به دنبال ایجاد استرس در دوران بارداری در مغز موش اتفاق می افتد مورد بررسی قرار گرفت.

5. همچنین از پروژه هایی که اخیراً در این مرکز به اتمام رسیده، بررسی تعامل اثر انسولین و کورتیکوسترون و استرس بر حافظه و مرگ سلولی در هیپوکامپ رت است. استرس مزمن موجب افزایش گلوکورتیکوئیدهای آدرنال و متعاقب آن اختلال در عملکرد هیپوکامپ و حافظه می شود ولی مکانیسم آسیب نرونی ایجاد شده در اثر کورتیکوسترون شناخته شده نیست لذا انسولین که یک فاکتور تروفیک می باشد با فعال کردن مسیرهایPI3/AKT  موجب بقا سلول می شود.

تنظیمات قالب